De gemaakte fouten van actieve beleggers

De meeste beleggers zijn actieve beleggers

Naar schatting gebruiken 90% van alle Nederlandse beleggers de strategie ‘actief beleggingsbeleid’ voor de invulling van de beleggingsportefeuille, vaak zonder dat de belegger zich hiervan bewust is. Nagenoeg elke belegger investeert zijn gelden namelijk in een zogenaamd actief beheerd beleggingsfonds. Als u belegt in een beleggingsfonds van Robeco, ING, ABN-AMRO of andere financiële instelling, dan bent u een actieve belegger.

Actieve beleggers vinden zichzelf dus slimmer dan andere beleggers. Is dit echt mogelijk? Momenteel wordt naar schatting 90% van alle transacties door professionele beleggers gepleegd. Beleggers die vaak hoog opgeleid zijn en beschikken over de beste informatiebronnen. Echter al deze professionals samen vormen de markt en kunnen dus zichzelf niet verslaan. Elke keer als er een transactie wordt doorgevoerd, worden er kosten gemaakt. Niet alleen transactiekosten maar ook de bied- en laatkosten . Elke keer als er een transactie ergens op de wereld wordt doorgevoerd is er een belegger die van mening is dat dit een goed moment is om het betreffende beleggingsobject te verkopen. De tegenpartij van de transactie is een belegger die juist van mening is dat dit een goed moment is om het betreffende beleggingsobject aan te kopen.

Actieve beleggers zijn verliezers

Dalbar onderzoekt elk jaar de prestaties van particuliere fondsbeleggers en vergelijkt deze prestaties met de marktrendementen. Het verschil tussen beide verbaasde ook de onderzoekers. De reden dat beleggers zoveel slechter presteren als de fondsen waarin zij beleggen komt door het gedrag van beleggers. In de praktijk blijken beleggers hoofdzakelijk te beleggen in beleggingsfondsen die recentelijk een goede prestatie hebben geleverd. In de praktijk stroomt er dan enorm veel geld in het fonds. Daarna gaat het fonds minder presteren en beleggers volgen dan de gehele rit naar beneden. Een bekend voorbeeld van dit gedrag is het voormalige Fortis Obam. Na een paar fantastische jaren was dit fonds een ‘must-have’ in menig beleggingsportefeuille. Daarna volgde een dramatische daling, dat het rendement van menig belegger volledig wegvaagde. Omdat de meeste beleggers pas na de enorme stijging zijn ingestapt, hebben zij niet kunnen profiteren van de goede jaren.

Uit het meest recente onderzoek van Dalbar bleek dat de gemiddelde fondsbelegger over de afgelopen 20 jaar een rendement van 3,83% per jaar heeft gerealiseerd. Een aanvangsvermogen van $ 100.000,- is uitgegroeid tot $ 129.106,-. De S&P-index heeft over dezelfde periode een jaarlijks rendement van 11,70% gerealiseerd. Het vermogen is over deze periode gegroeid tot $ 350.141,-.

Welke methodes gebruiken actieve beleggers?

Actieve beleggers gebruiken verschillende strategieën om de markt te verslaan. De meest gebruikte methoden om de markt te verslaan zijn

Selectie van het winnende aandeel

Beleggers die deze methodiek gebruiken zijn van mening dat zij in staat zijn om vooraf een aandeel te selecteren dat beter gaat presteren dan de markt. Deze beleggers realiseren niet dat in de koers alle verwachtingen van alle marktparticipanten is verwerkt. De belegger is dan ook van mening dat hij meer kennis heeft dan alle marktparticipanten bij elkaar. Dat is onmogelijk. De toekomstige koersbewegingen zijn niet te voorspellen, juist omdat we vooraf niet weten welk toekomstig nieuws de koersen zal beinvloeden.

Selectie van het winnende beleggingsfonds

Beleggers die deze methodiek gebruiken zijn van mening dat zij in staat zijn om vooraf een beleggingsfonds te selecteren dat beter gaat presteren dan de markt. Deze beleggers realiseren zich niet dat elk jaar gemiddeld 60% van alle actief beheerde beleggingsfondsen achter blijft bij de markt. Ook realiseren zij zich niet dat de best presterende beleggingsfondsen uit het verleden de verliezende beleggingsfondsen van de toekomst zijn. Er is geen sprake van continuiteit van geleverde prestaties. Hoe langer de beleggingsperiode, des te groter de kans dat een actief beheerd beleggingsfonds achterblijft bij de markt.

Timing

Beleggers die deze methodiek gebruiken zijn van mening dat zij in staat zijn om vooraf het moment te bepalen wanneer zij hun beleggingen moeten verkopen en wanneer deze beleggingen weer teruggekocht moeten worden. Deze beleggers realiseren zich niet dat toekomstige koersbewegingen onvoorspelbaar zijn. Deze beleggers zijn niet op de hoogte van de talloze onderzoeken die aantonen dat dit onmogelijk is. 

Welke methode de belegger ook gebruikt, het doel is uiteindelijk om de markt te verslaan. In de loop der tijd hebben we meer dan 200 onderzoeken gevonden die de prestaties van actieve beleggers hebben onderzocht en de uitkomst pleit niet voor actief beheer.