De voordelen van indexbeleggen

Indexbeleggen kent een aantal grote voordelen ten opzichte van actief beleggen. Het passieve karakter van indexbeleggen geeft rust, omdat deze in tegenstelling tot actief beheerde fondsen niet proberen de index te verslaan. Naast rust biedt beleggen in indexfondsen de volgende andere voordelen:

  • Indexbeleggen is overzichtelijk en eenvoudig;
  • Indexbeleggingen zijn transparant qua kosten en beleggingen;
  • De kosten van indexbeleggen zijn lager dan van actief beheerde beleggingsfondsen. Indexproducten hebben namelijk geen fondsbeheerders en beleggingsanalisten nodig. Bovendien worden er (aanzienlijk) minder transacties uitgevoerd.
  • Het rendement van indexbeleggen is hoger dan het rendement van actief beleggen. Wetenschappelijk is aangetoond dat vrijwel niemand op langere termijn de index kan verslaan. Tachtig procent van de actieve managers verslaat zijn benchmark niet.

“De meeste beleggers, zowel institutionele als particuliere, zullen ontdekken dat het volgen van de financiële markten met minimale kosten de beste manier is om te beleggen. Wie dit pad volgt kan (na aftrek van beheer- en transactiekosten) zeker zijn van een hoger netto rendement dan dat van de grote meerderheid van professionele beleggers.” (Bron: Warren Buffett)